TOPUKLU EFE'NİN DAĞITTIĞI SAKIZ KOYUNLARI DERTLERE DERMAN OLDU

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlen Çerçioğlu'nun projesinden alınan sonuçlar projenin ne kadar doğru olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor
Haber Tarihi: 14.01.2020
|

Aydin Büyüksehir Belediyesi tarafindan iki yil önce dagitilmaya baslanan sakiz koyunlari hizla çogalmaya devam ediyor. Sakiz koyunlarini alan ailelerden bazilari kuzularini satip evlerinin ihtiyaçlarini giderirken bazilari da koyunlarini sütlerinden peynir yaparak sofralarina koydu. Üreticilerin büyük çogunlugu kuzularini saklama ve çogaltma yoluna giderken koyunlardan alinan verim ise yüzleri güldürdü.

Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu'nun en deger verdigini söyledigi projelerden olan "Sakiz Koyunu" projesi, özellikle Aydinli ev kadinlarina kazanç kapisi oldu. 2'si disi 1'i erkek olmak üzere toplamda 3'er sakiz koyunu hibesinden yararlanan büyük çogunlugu kadin üreticiler, sakiz koyunlarinin zor zamanlarinda imdatlarina yetistiklerini söyledi.

Aydin iklimine iyi uyum saglayan ve bakimi kolay olan koyunlari baktiklari için çok mutlu olduklarini söyleyen üreticiler, kendilerine verdigi destek için Baskan Çerçioglu'na tesekkür etti.

Aldigi koyunlarin ikiz dogurmalarindan dolayi çok mutlu oldugunu belirten Güdüslü Mahallesi'nden Deniz Saykioglu, elde ettigi sütlerle de peynir yaptigini belirtti.  Saykioglu "Koyunlarimdan çok memnunum. Geçen sene toplam 4 kuzum oldu. Bu sene de ikiz dogururlarsa daha da memnun kalacagim. Kuzularimi 3 bin liraya sattim ve çocugumun çeyizini yaptim. Eger bu yil da ikiz dogururlarsa diger kizimin da çeyizini yapmak istiyorum. Koyunlarimin her seyinden çok memnun kaldim. Allah herkese nasip etsin. Esim is bulursa çalisiyor, ben de rahatsizim. Yiyecegimi, içecegimi koyunlarimdan temin etmek zorundayim. Koyunlarimin çok da güzel sütü oldu. Bu yil peynir yaptim ve atalarimdan gördügüm gibi peynirimi topraga gömdüm. Peynirimi görenler âsik oldu, çok para teklif ettiler ama satmadim. Simdi yemek için olgunlasmasini bekliyoruz" diye konustu.

Önümüzdeki yil daha fazla peynir yapmak istedigini belirten Saykioglu "Topuklu Efemize çok tesekkür ederim. Bu üç koyunun üzerinden bu yil geçimimi sagladim. Koyunlarimla ilgilenirken bütün hastaliklarimi ve zorluklari unutuyorum" dedi.

 

Haydarli Mahallesi'nden Salih Uçkan: Yüksek verim alinca sürümü büyüttüm

Büyüksehir Belediyesi'nin hibe desteginden yararlanan Haydarli Mahallesi'nden Salih Uçkan "Allah razi olsun, Büyüksehir Belediye Baskanimizi Özlem Çerçioglu 2 disi 1 erkek sakiz koyunu verdi. Daha sonra arastirip bu koyun cinsinin ne kadar verimli oldugunu gördükten sonra yanina yedi tane de kendimiz olarak koyunculuga basladik. Büyüksehirden aldigimiz koyunlardan toplam 3 kuzumuz oldu. Simdi çok memnunuz, baska bir geçim kaynagimiz yok, çogaltabildigimiz kadar çogaltacagiz. Esimle birlikte baktigimiz koyunlarimizi acil bir ihtiyacimiz olana kadar da satmayi da düsünmüyoruz" ifadelerini kullandi.

 

Dilek Ece: Erkek kuzularimi disilerle degistirip sürümü büyütecegim

"Bu koyunlara çok ihtiyacim vardi" seklinde konusan Esentepe Mahallesi'nden Dilek Ece ise "Koyunlarimla gurur duyuyorum. Ikiz erkek kuzularim oldu, onlara gözüm gibi bakiyorum. Ögrendik ki erkekleri daha fazla para yapiyormus. Damizlik isteyenler oluyor, kuzularimi disilerle degistirmeyi düsünüyorum. Sabrettik ve 5 ay sonra kuzularimizi aldik. Koyunlarimizin bizlere fazla zorlugu da yok. Biz ayda bir çuval un tüketiyoruz, koyunlarimiz da bir torba arpa tüketiyorlar. Kuzularimiz dogdugunda ailecek çok mutlu olduk, sabaha kadar uyuyamadik. Fotograflarini üniversitede okuyan kizimiza attik, o da çok mutlu oldu. Büyüksehir Belediye Baskanimiz Özlem Çerçioglu'na çok tesekkür ederim" dedi.

 

|