AYDIN'I KADINLAR GÜZELLEŞTİRİYOR

Aydın, Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle Çineli kadınların yetiştirip diktiği çiçeklerle daha da güzelleşiyor.
Haber Tarihi: 25.06.2019
|

Bir taraftan yetistirdikleri çiçeklerle Aydin'in daha güzel görülmesini saglayan kadinlar bir taraftan da emeklerinin karsiligini alarak aile bütçelerine yardimci oluyor. Kadinlardan bazilari çocuklarini okuturken bazilari çeyizini hazirliyor; bazilari da issizlik çeken eslerine yardimci oluyor. Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu ise Aydin'a kadin elinin dokundugunu belirtip her zaman kadinlarin yaninda olacagini belirtti.

Son dönemde Aydin Büyüksehir Belediyesi tarafindan Çine Tarimsal Kalkinma Kooperatifi'nden 250 bin adet çiçek alimi yapilarak üretici kadinlara destek verildi. Satin alinan bu çiçekler ise yine Çineli kadinlar tarafindan Aydin'in parklarina, bahçelerine dikiliyor.

Ailesiyle yasayan ve agabeyi yurtdisinda doktora yapan Aysun Bilenkisi yaklasik 3 yildir çiçek yetistirip bu çiçekleri Aydin Büyüksehir Belediyesi'ne satarak para kazaniyor. Kazandigi parayla hem evine hem de agabeyine maddi destek sagladigini belirten Bilenkisi "Bu çiçekler tamamen kooperatifimize bagli çalisan kadinlar tarafindan yetistirilip Çine Belediyesi'ne ve Aydin Büyüksehir Belediyesi'ne satiliyor. Kooperatifimizde üretici olan kadinlar ve bizler yararlaniyoruz, hem de belediyeler çiçek ihtiyaçlarini karsiliyor. Bunlarin hepsi baskanimiz Özlem Çerçioglu sayesinde" diye konustu.


'Evin faturalarini ben üstlendim'

Bilenkisi, kazandiklariyla kendi çeyizini de hazirliyor. "Mobilya almistim, onlarin taksitlerini ödüyorum. Kendi esyalarimi aliyorum. Evin faturalarini ben üstlendim" ifadelerini kullanan Bilenkisi, yaptigi is ve çalisma arkadaslariyla ilgili "Burada çiçek yetistiren ve dikimini yapan çogunlukla ev kadinlari... Kiminin esi madende çalisiyor, kiminin esi insaatçi, kiminin esinin isi yok. En azindan aile bütçesine destekleri oluyor, katkida bulunuyorlar. En önemlisi de eslerine ihtiyaçlari yok, kendi ayaklari üzerinde duruyorlar. Biz kadinlar için çok iyi bir is imkâni" dedi.

 

Kizini üniversitede okutuyor

Çine Karakollar Mahallesi'nden Nazife Kanmaz ise kazandiklariyla kizini üniversitede okutuyor. Kanmaz, esinin düzenli bir isinin olmadigini belirtip "Bu fidanlari yetistirdik, simdi de dikimini yapiyoruz.  Kizim Isparta'da üniversitede okuyor. Buradan kazandiklarimla kizimi okutuyorum. Esimin bir isi yok, is bulursa çalisiyor. Onun kazandigiyla ev ihtiyaçlarini karsilayip benim kazandigimi da kizima gönderiyoruz" dedi.

 

"Kizim buradan kazandiklariyla çeyizini yapip evlendi"

4 çocuk annesi Ayfer Isik ise yaklasik 3 aydir kooperatifte çalisiyor. 7 yasinda bir kizinin oldugunu, oglunun ise Yüksekögretim Kurumlari Sinavi'na (YKS) girdigini söyleyen Isik "Küçük çocugum oldugu için baska islere gidemiyorum. Burasi benim için çok büyük bir nimet oldu. Çocugumu okula gönderip ondan sonra isime basliyorum" dedi. Esinin insaatçi oldugunu 10 yil önce geçirdigi bir kaza yüzünden agir is yapamadigini belirten Isik "Burada daha önce kizim çalisiyordu, o evlendikten sonra ben geldim. Kizim burada 2 yil çalisip bu isin sayesinde çeyizini yapti, dügününü yapti. Allah razi olsun, çok memnunuz" diye konustu.

Ayfer Isik "Büyüksehir Belediye Baskanimizin kadin olmasi biz kadinlar için büyük bir avantaj. Kendisine çok çok tesekkür ederiz. Kendisi bir kadinin dilinden, çektigi sikintilardan anliyor. Derdimizi anlatabiliyoruz, o da bizleri dinliyor" dedi.

 

4 çocugunun okul masraflarini karsiliyor

7, 9, 11 ve 13 yaslarinda dört tane çocugu olan Türkan Isik ise çalisarak çocuklarinin okul masraflarini karsiladigini söyledi. "Bu ise basladigimdan beri ev bütçesine katkida bulunuyorum. Pazara gidecegim zaman esimden para istemiyorum. Bana bulunmaz bir nimet oldu. Bu isi sayesinde dört tane çocugumu okutuyorum" diye konusan Türkan Isik "Esim bazen aylarca çalismiyor. Mesela bu kis esim hiç is bulamadi. Evin ve çocuklarimizin okul masraflarini buradan kazandiklarimizla karsiladik. Çocuklarimin okumalarini çok istiyorum. Biz okuyamadik; onlarin okuyup meslek sahibi olmalarini istiyoruz. Istiyorum ki büyüdüklerinde güzel görevler alsinlar, geleceklerini kurtarsinlar; bizim gibi yevmiyeci olmasinlar. Onlari okutmak için bu isi yapmaya devam edecegim. Baskanimiz Özlem Çerçioglu'na çok çok selam söylüyorum. Bizlere böyle bir is açip destek oldugu için çok tesekkür ediyoruz"  dedi.

|