BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ NYSA ANTİK KENTİNİ TÜM DÜNYAYA TANITACAK

Aydın'daki kültürel mirasın korunması ve tanıtılması için projeler üretmeye devam eden Aydın Büyükşehir Belediyesi bir projeyi daha hayata geçiriyor.
Haber Tarihi: 23.07.2018
|

Aydin Büyüksehir Belediyesi'nin hazirladigi ve önümüzdeki günlerde baslanacak olan "NYSA Antik Kenti Kültür Turizminin Yeni Rotasi Oluyor" projesi Güney Ege Kalkinma Ajansi'dan (GEKA) 2 milyon liralik hibe destegiyle yürütülecek. Aydin Büyüksehir Belediyesi de projeye 700 bin lira bütçe ayiracak.

Üç ayaktan olusan projeyle Nysa antik kentindeki tiyatro sahne binasi restore edilerek yükseltilecek, binlerce çocuga ve yetiskine kültürel miras bilinci egitimi verilecek ve Nysa antik kentinin tüm dünyaya tanitimi yapilacak. Antik kentteki orijinal parçalarin kullanilacagi restorasyon bittikten sonra Nysa antik kentinin tanitimi kapsaminda en az bir kez Aydin Büyüksehir Belediyesi meclis toplantisi burada yapilacak.

 

15 kisiye istihdam

Projenin bir diger ayaginda, yöreden seçilecek istekli 10 kadina Nysa antik kentiyle ilgili egitim verilecek ve Nysa antik kenti temali hediyelik esya yapmalarinin önü açilacak. Bu kadinlara Tarihi Kavakli Köy Pazari'nda bir tezgâh tahsis edilerek ürettikleri ürünleri satmalari saglanacak.

Büyüksehir Belediyesi istihdama dolayli destek saglamak için de restorasyon ihalesinde bölge halkindan proje sürecince 5 vatandasin hem çalismasi hem de restorasyon deneyimi edinmesi için çalisma kosulu getirecek. Böylelikle Nysa antik kentinde ileride yapilacak restorasyon çalismalarinda bu deneyimli yerel isçilerden de faydalanilacak.

Binlerce kisiye egitim

Sultanhisar Belediyesi'yle ortak yürütülecek projenin egitim ayaklarindan birisinde ise Nysa antik kentinin bulundugu Sultanhisar'da 1000 yetiskine proje süresince "kültürel miras bilinci egitimi" verilecek. Böylelikle vatandaslarin da Nysa antik kentine ve tarihi mirasa sahip çikmasi saglanacak.

Projenin önemli ayaklarindan birisini ise çocuklarin da kültürel mirasa sahiplenmesi olusturuyor. Bu kapsamda Aydin Büyüksehir Belediyesi bünyesinde 17 ilçede faaliyet gösteren kültür merkezlerinde en az 5 bin çocuga kültürel mirasa sahip çikmakla ilgili egitim verilecek. Böylelikle çocuklarin yetiskin olduklarinda hem kültürel miras konusunda bilinçlenmeleri hem de yasadiklari yerlerdeki kültürel mirasa sahip çikmalari amaçlaniyor.

Diger taraftan Aydin Büyüksehir Belediyesi'nden Nysa antik kenti kazilarina her yil yapilan desteklere geçen hafta bir yenisi daha eklendi. Aydin Büyüksehir Belediyesi Nysa antik kenti kazilarina maddi-manevi destekte bulunmaya devam ediyor.

Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu, Nysa antik kentiyle ilgili çok kapsamli bir çalisma hazirladiklarini belirtirken "Aydin'in antik kentlerinin tanitimini yapmak için bir projemizi daha hayata geçiriyoruz. Projemizle Nysa antik kentimizi tüm dünyaya tanitacagiz ve bu gizli kalmis antik kentimizi daha görünür kilacagiz. Bunu yaparken de kadinlarimizi, çocuklarimizi, isçilerimizi projeye ortak edecegiz. Nysa'nin tanitimini vatandaslarimizla birlikte elbirligiyle yapacagiz" diye konustu. 

|