BÜYÜKŞEHİR’İN ELEKTRİKLİ OTOBÜSÜ HİZMETE BAŞLADI

Kent içi ulaşımda daha modern ve çevreci elektrikli otobüsler büyük beğeni topladı.
Haber Tarihi: 25.07.2016
|

Aydin Büyüksehir Belediyesi ‘nin Yüzde yüz elektrikli otobüsü 1 ay süre ile denemeye basladi.

2 SAAT SARJ 300 KM YOL GIDIYOR

Hali hazirda kullanilan dizel motorlu araçlara göre hem çevreye CO2 salinimi yapmayan araç hem de üzerindeki elektrikli motorunu frenlemede destek olarak kullanarak bir jeneratör gibi çalisip enerjiyi geri kazanarak elektrik bataryalarini tekrar sarj ediyor ve daha uzun menzillere çikabiliyor. 2 saatlik sarj ile 200 kw elektrik sarj kapasitesine sahip araç klima ve isiklandirmaklar ile 200-300 km menzile ulasabiliyor. Sefer sonu beklemelerde ara sarj yaparak menzil daha artabiliyor.

HAVA KIRLILIGINI ÖNLÜYOR, GÜRÜLTÜ YOK

 Özellikle çevre temiz çevre anlayisi ile araçta kullanilan enerji günes enerjisi, rüzgar enerjisi yada jeotermal enerjiden elde edilen enerji ile karbon ayak izinde tamamen 0 emisyona sahip olabiliyor. Kullanilan dizel motorlara göre araçta motor gürültüsü sarsintisi olmadigi için hem konforlu bir yolculuk sagliyor hem de hava kirliligini önlüyor.Bu sayede aracin kullanim ömrü de dizel motorlara göre yüzde 50 daha fazladir.

ENGELLIYE UYGUN, TOPLAM 80 KISILIK

Araç alçak taban olup ayarlanabilir süspansiyon sistemi ile engelli binisine uygundur. Elektrik motorlari direk olarak arka tekerleklere entegre oldugu için araçtan ayni anda iki engelli vatandas yararlanabiliyor. 10.7 m uzunluga sahip araçta toplam 80 kisiliktir. Teknik olarak kiyaslama yapildiginda akaryakit bakim ve kullanim ömrü göz önünde bulunduruldugunda yillik araç basina en az 40 bin euro tasarruf saglanabilmektedir. Bu rakam yapilacak olan ara sarjlarla daha uzun menzillere çikiyor.

AYDINLILAR MEMNUN

Çevre ve hava kirliligini önleyen konforlu ve gürültüsüz yolculuk yapan Aydin halki tarafindan tam not alan elektrikli otobüsler büyük ilgi görüyor. Sari civcivler ile birlikte elektrikli otobüslerde Aydin caddelerinde yol aliyor. 

|