BAŞKAN ÇERÇİOĞLU AVRUPA’DA İLKE İMZA ATIYOR

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu Kuşadası’nı Dünya Dalış Turizminin bir numarası yapacak dev bir projeyi başlattı.
Haber Tarihi: 03.04.2016
|

Aydin’in “Topuklu Efesi” Özlem Çerçioglu,  yine dünyada ilk olarak AIRBUS A300 tipi 54 metre uzunlugunda, 44 metre kanat genisligi olan uçagin  Kusadasi  açiklarinda yapay resif amaçli denize batirilacagini açikladi.

Bir uçagin “dalis turizmi” için denize batirilmasi Türkiye’de bir ilk degil.

Ne var ki, bugüne kadar Antalya, Kas ve Kemer’de  2009 yilindan bu yana bu amaçla denize batirilan sadece üç küçük uçak var.

Biri iki kisilik Türk Hava Kurumu, bir digeri askeri nakliye uçagi, sonuncusu ise 10 kisilik yine pervaneli bir uçak.

Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu, Kusadasi açiklarinda batirilacak  AIRBUS A300 Tipi uçagin, bu boyutta resif amaçli batirilacak  en büyük ve bir ilk olacagini söyledi ve ekledi:

“Yaptigimiz arastirmalarda bu boyutta resif amaçli denize bugüne kadar hep küçük ölçekli uçaklar batirilmis. Kusadasi’nda Dünya Dalis Turizmine hizmet edecek olan AIRBUS A300 Tipi uçak hem Türkiye’de hem de Avrupa kitasinda bir ilk olacaktir.”

 UÇAK KARADAN KUSADASI’NA GETIRILDI

 Satin alinan AIRBUS A 300 Tipi uçak, Istanbul’da söküldükten sonra 5 TIR’a yüklenerek ve yol güvenligi saglanarak önceki gün Kusadasi Güzelçamli’ya getirildi.

Baskan Özlem Çerçioglu, yarindan itibaren uzmanlar tarafindan karada  yolcu uçaginin montajina baslanilacagini ve iki aylik bir süreç sonunda 28 Mayis’ta da törenle denize batirilacagini açikladi.

Baskan Özlem Çerçioglu’nun sözleri söyle:

“Aydin Büyüksehir Belediyesi olarak ülkemizde bir ilki basarmanin sevincini yasiyoruz. Belediyemizce Kusadasi turizmini gelistirmek için satin alinan 54 metre uzunlugunda,  44 metre kanat genisligi olan AIRBUS A300  uçagi Kusadasi açiklarinda yapay resif amaçli batirilacaktir.

Bu boyutta Türkiye de resif amaçli batirilacak ilk ve tek uçaktir. Bu projeyle Kusadasi’nin  deniz dibi canli çesitliligini arttirmak ve su alti dalis turizmini gelistirmek amaçlanmaktadir.

Yerli ve yabanci , yillik 250 bin turistin bu bölgeye dalis yapmasini bekliyoruz. Kusadasi, bu projemiz sayesinde turizmin kötü geçecegi öngörülen bu yazi, en az zararla kapatacak, belki de eski yillarda oldugu gibi Ada halkinin ve bu sektördeki insanlarin yüzünü güldürecektir. Kisacasi 28 Mayis Kusadasi turizmi için bir “milat” olacaktir.”

 UÇAK NASIL BATIRILACAK

 Satin alinan AIRBUS A300 Tipi uçak önce Istanbul’da parçalandi. 5 TIR’a yüklenerek, titizlikle alinan yol güvenligi ile Kusadasi Güzelçamli’ya getirildi.

Istanbul çikisindan itibaren, Aydin-Kusadasi’na kadar TIR’larin geçecegi yollarda trafik durduruldu.

AIRBUS A300 Tipi yolcu uçaginin montaji özel bir ekip tarafindan iki aylik süre içinde tamamlanacak.

Kuyruk, flap gibi parçalari çikarilan uçak,  denize dev vinçlerle indirilecek.

Vinçlerle ön tarafindan tutulan uçagin yerdeki kontrolünde bir büyük is makinasi daha kullanilacak.

Altina yüzer balonlar baglanarak yüzdürülecek olan AIRBUS A300 Tipi uçak yüzer vince baglanarak  yine büyük bir römorkor  tarafindan kiyidan çekilecek ve batirilacagi bölgeye getirecek.

Uçak 20-25 metre derinlige gövdesinin üzerine indirilecek. Bu islemler profesyonel su alti adamlari tarafindan yapilacak ve yaklasik 2.5 saat kadar sürecek.

|