Evde Bakım ve Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği

T.C.

AYDIN BÜYÜKSEHIR BELEDIYESI BASKANLIGI

BAKIMA MUHTAÇ YASLI VE ENGELLILERIN EVDE BAKIM VE SAGLIK HIZMETI ESASLARININ BELIRLENMESINE ILISKIN YÖNETMELIK

 BIRINCI BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanimlar

Amaç

MADDE 1 – Bu yönetmeligin amaci; Evde Bakim ve Saglik Hizmeti sunumuna ihtiyaci olan bireylerin bakim, saglik ve rehabilitasyonlarinin evinde veya aile ortaminda saglanmasi, bu kisilere, aile bireylerine sosyal, saglik ve psikolojik destek hizmetlerinin bir bütün olarak birlikte verilmesi için gerekli hizmet birimlerinin kurulmasi, bu birimlerin asgari fiziki donanimi ile araç, gereç ve personel standartinin, ilgili personelin görev, yetki ve sorululuklarinin belirlenmesi, iletisim, uygulanacak randevu, kayit takip sisteminin tanimlanmasi ve uygulamanin denetimine iliskin usul, esaslarin belirlenerek Evde Bakim ve Saglik Hizmetlerinin sosyal belediyecilik anlayisi ile etkin ve ulasilabilir bir sekilde uygulanmasini saglamaktir.

Kapsam

MADDE 2 – Bu yönetmelik belediye sinirlari içinde belediyece yapilacak, bakima muhtaç, hasta, yasli ve engellilerin evde bakim ve saglik hizmetlerini kapsar. 

Dayanak

MADDE 3 – Bu yönetmelik, 10/7/2004 tarih ve 5216 sayili Büyüksehir Belediye Kanunu ile 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayili Belediye Kanunu hükümlerine dayanilarak hazirlanmistir.

Tanimlar

MADDE 4 – Bu Yönetmelikte geçen;

a)      Belediye: Aydin Büyüksehir Belediyesini,

b)     Büyüksehir Belediye Baskani: Aydin Büyüksehir Belediye Baskanini,

c)       Genel Sekreter Yardimcisi: Aydin Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcisini,

d)     Daire Baskanligi: Aydin Büyüksehir Belediyesi Daire Baskanligini,

e)      Bakima Muhtaç Kisi: Evde Bakim ve Saglik Hizmeti almasi gerektigi bu yönetmelikte belirtilen usul ve esaslara göre tespit edilen bakima muhtaç, engelli, hasta, yasli, yatalak, vb. durumlarda olan kisiler,

f)       Bakici Personel: Evde Bakim hizmetini saglayan görevli kisi

g)      Akraba: Bu Yönetmeligin uygulanmasinda, Evde Bakim ve Saglik Hizmeti sunumuna ihtiyaci olan bireylerin esi, annesi, babasi, çocuklari, torunlari; annesinin ve babasinin anne ve babasi; kardesi; kardesinin çocuklari; amcasi, halasi, dayisi, teyzesi ile kardesinin, amcasinin, halasinin, dayisinin, teyzesinin eslerinden ve çocuklarindan her birini,

h)     Hemsire: Hemsirelik diplomasina sahip kisi.

i)        Doktor: Üniversitelerin Tip Fakültesinden mezun olan, insan sagliginin korunmasi için önlemler alan, hastaliklara tani koyan, tibbi tedavi girisimlerinde bulunarak hastaligin tedavisini saglayan kisi.

j)       Fizyoterapist: Fizyoterapi alaninda egitim almis, kisilerin hastalik durumlari disinda fiziksel aktivitelerini düzenlemek, hareket kabiliyetlerini arttirmak için meslegi ile ilgili gerekli testleri yapan, planlayan ve uygulayan kisi.

k)     Sosyal Tespit Raporu: Sosyal Çalisma görevlisinin bakima ihtiyaci olan bireyin ve ailesinin bulunduklari ortamda yapacagi gözlem, görüsme ve inceleme sonucunda hazirlayacagi; bakima ihtiyaci olan bireyin ve ailesinin fiziksel, zihinsel, psiko-sosyal özelliklerine ve ekonomik kosullarina iliskin degerlendirmeleri içeren rapor,

l)        Sosyal Çalisma Görevlisi : Belediye sinirlari dahilinde içinde kentsel tarama (sosyal ve ekonomik durumu tespiti) yaparak, hanede oturan hasta, yasli, engelli ve muhtaç durumda olanlarin ihtiyaçlarinin tespitini yapan kisi,

 

IKINCI BÖLÜM

Bakima Muhtaç Bireylerin Bildirimi, Tespiti ve Degerlendirilmesi

Bildirim

MADDE 5 –  (1)Mülki Amirler, saglik kuruluslari, muhtarlar, genel kolluk kuvvetleri ve belediye zabita memurlari, çevrelerinde bulunan bakima muhtaç kisileri bakim ve saglik hizmetlerinden yaralanmasi amaciyla Aydin Büyüksehir Belediyesi'ne basvuruda bulunabilirler, ayrica diger kamu kurum ve kuruluslar, vatandaslar, bakima ihtiyaci olan bireyin kendisi veya akrabalari da bildirimde bulunabilirler.

    (2) Bizzat basvuru olmasa dahi; basinda yer alan haberler yoluyla ya da sosyal çalisma görevlilerinin tespitleri ile  bakima muhtaç kisi evde bakim ve saglik hizmetlerinden yararlandirilir.

     (3)Bakima muhtaç bireyin, evde bakim ve saglik hizmeti alabilmesi için, idarece düzenlenen belgeler doldurulur.

Degerlendirme

     (1) Doktor Degerlendirmesi

            a) Sosyal Çalisma Görevlilerince hazirlanan Sosyal Tespit Raporu sonucunda saglik hizmeti talep eden bireyler, doktor tarafindan hastanin evinde ziyaret edilerek hastanin muayenesi yapilacaktir. Doktor ön muayenesinin ardindan, gerekli görülmesi halinde, evde bakim ve saglik hizmetleri yürütülecektir.

            b) Yapilan ilk muayeneden sonra doktorun uygun gördügü periyotlarda saglik ekibi tarafindan kontrol ziyareti yapilacak, hastanin ve hastaligin gidisati izlenecektir.

Istenecek Belgeler

MADDE 6 – (1) Bakim muhtaç bireyin basvurusunda; bakima muhtaç kisiden, ailesinden veya yasal temsilcisinden asagidaki belgeler istenir:

            a) Talep Formu,

            b) Idarece hazirlanan, doldurulmasi gereken belgeler,

           c) Gerektiginde idarece ihtiyaç duyulan diger bilgi ve belgeler,

            ç) Bakima muhtaç kisinin vasisi var ise vesayete ve vasi atanmasina iliskin mahkeme karari,

Inceleme ve Tespit

MADDE 7- (1) Idareye bildirimi yapilan kisi ve ailesi hakkinda, Sosyal Tespit Raporu düzenlenir. Sosyal Tespit Raporunda kisinin evde saglik hizmetleri ve/ veya evde fizyoterapi hizmeti talebinin olmasi halinde doktor tarafindan kisinin hanesinde degerlendirme yapilir.

 

Basvuru Degerlendirme Kriterleri 

MADDE 8-  (1) Yasli, hasta, engelli, yatalak vb. durumda olmasi,

(2) Bakima muhtaç durumda olmasi,

(3) Idarece istenecek belgelerin hazirlanmis olmasi,

 

ÜÇÜNCÜ  BÖLÜM

            Evde Bakim ve Saglik Hizmetleri

Evde Bakim ve Saglik Hizmetlerinin Kapsami

MADDE 9 – Evde Bakim ve Saglik Hizmetleri, bakima muhtaç kisinin bakimina yönelik olarak kisisel bakim hizmetlerini, psiko-sosyal destek hizmetlerini, saglik hizmetlerini, evde fizyoterapi hizmetlerini ve sosyo-kültürel etkinlikleri kapsar.

a) Kisisel Bakim Hizmetleri;

            (1) Bakima muhtaç kisinin kuaför-berber ihtiyaci, ev temizligi gibi kisisel temizlik ihtiyaçlarinin giderilmesini içerir.

b) Psiko-Sosyal Destek Hizmetleri;

            (1) Bakima Muhtaç Kisinin terk edilme, reddedilme, ümitsizlik, intihar etme, yalnizlik, sevgisizlik ve benzeri olumsuz duygulardan kurtarilmasina ve depresyon, stres ve benzeri durumlarin yasanmasinin engellenmesine yönelik kisisel veya grup çalismasi yöntemiyle evde verilecek hizmetleri içerir.

c) Evde Saglik hizmetleri;

            (1) Yara bakiminin yapilmasi,

            (2) Idrar sondasi takma ve çikarmanin yapilmasi,

            (3) Serum takilmasi,

            (4) Enjeksiyon yapilmasi,

            (5) Vital bulgularin takibinin yapilmasi,

            (6) Hasta egitiminin yapilmasi,

 d) Evde Fizyoterapi Hizmeti;

            (1) Fizyoterapi gereken bakima muhtaç kisilere evinde fizyoterapi tedavisinin uygulanmasini içerir.

e) Sosyo-Kültürel Etkinlikler

            (1) Bakima muhtaç bireyin bagimsiz yasama, sosyal hayata uyumuna ve katilimina yönelik sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikler ile düzenlenecek bu tür etkinliklere katilabilmesi için refakat hizmetlerini içerir.

Evde Bakim ve Saglik Hizmetlerinin Sonlandirilmasi

MADDE 10- EvdeBakim ve Saglik Hizmetleri asagidaki esaslara göre sonlandirilir:

(1) Hizmeti aksatacak ve personelin huzurunu kaçiracak, sagligina zarar verecek davranislarda bulunulmasi,

(2) Ideolojik ve siyasi amaçlarla huzur, sükun ve çalisma düzenini bozmasi, ve bu amaçla baskalarini tahrik ve tesvik etmesi,

(3) Devletin itibarini düsürecek ya da görevlilerin onurunu zedeleyecek tutum ve davranislarda bulunmasi, idarenin aleyhine resmi makamlari gereksiz yere  taciz etmesi, idarenin itibarini düsürecek davranislarda bulunmasi ve görevliler hakkinda asilsiz ve onur kirici haber yaymasi,

(4) Bakima Muhtaç Kisinin Evde Bakim ve Saglik Hizmetlerine ihtiyacinin kalmamasi,

(5) Bakima Muhtaç Kisinin sifa bulmasi,

(6) Bakima Muhtaç Kisinin vefat etmesi,

(7) Bakima Muhtaç Kisinin veya yakininin hizmeti yapacak duruma gelmesi,

(8) Bakima Muhtaç Kisinin ve yakininin hizmete uyumsuzluk göstermesi,

(9) Yapilan hizmetten Bakima Muhtaç Kisinin faydalanmadiginin  tespit edilmesi,

(10) Vasi olarak basvuran kisinin hizmeti sonlandirma istegi,

(11) Ikametinin belediyemiz hizmet sinirlari disina tasinmasi,

(12) Hizmet alan kisinin kendi istegi dogrultusunda, Evde Bakim ve Saglik Hizmetleri sonlandirilabilir.

 

DÖRDÜNCÜ  BÖLÜM

Son Hükümler

Yürürlük

MADDE 11- (1) Bu Yönetmelik yayimi tarihinde yürürlüge girer.

Yürütme

MADDE 12-  (1) Bu yönetmelik hükümleri Büyüksehir Belediye Baskani tarafindan yürütülür.

|