Başkan AYBA yı Anlattı

Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Türkiye’ye örnek bir proje olacak Aydın Belediyesi Hizmet Ağı (AYBA)’nın hedeflerini anlattı.
Haber Tarihi: 06.11.2009
|

Aydin Belediyesi Sehir Tiyatrolari Sükran Güngör Sahnesi’nde gerçeklestirilen “Domuz Gribi Ile Ilgili Ögrenmek Istediginiz Her sey” konulu halk toplantisinda konusan Baskan Çerçioglu, AYBA’nin dogusu, hayata geçirilisi ve hedefleri hakkinda bilgiler verdi.


AYBA’nin logosunu anlamini anlatan Çerçioglu, “Logo Sümerlerde boga sembolünü andiriyor. Yine logo üzerinde bulunan ‘A’ harfide yeryüzündeki ilk ‘A’ harfi, Aydin’in, alfabenin ilk harfi ve baslangicin sembolü oldugu için AYBA bu sekilde dogdu.” dedi.

AYBA’nin Aydin’dan tüm Türkiye’ye yayilacak örnek bir proje oldugunu, bu projede yeni bir belediyecilik anlayisi, hizmet zenginligi ve ihtiyaçlara uygun hizli ve etkin cevaplar olacagini belirten Baskan Çerçioglu, “Bu projede Aydin Belediyesi olarak, ulusal ve sosyal uygulamali gerontoloji dernegi ve bazi üniversiteler ve Aydin’daki bazi sivil toplum örgütlerile ortak çalismalar yapmaktayiz. Bu projede konusunda uzman tüm sivil toplum örgütlerini, özellikle de kadin sivil toplum örgütlerini isbirligine ve ortak çalismaya bekliyoruz.” dedi.

Proje kapsaminda ögrenen bir belediye olacaklarini söyleyen Baskan Çerçioglu, temel anlayislarini ve stratejilerini söyle açikladi:

“Projemizi 2 ay içinde hayata geçirdik. Bu sürede 2 bin konutu taradik ve ihtiyaçlari belirledik. Ihtiyaçlara uygun hizmetler sunmaktayiz. AYBA olarak hane hane 55.000 konutu tek tek ziyaret edecegiz. Girdigimiz hanelerde asil amacimiz ihtiyaçlari belirlemek ve ihtiyaca göre çözümler üretmektir. Bu ziyaretler kapsaminda memnuniyet ölçümleri yapiyoruz. Bu ölçümlerle hedefler olusturuyoruz. Bu hizmetleri de AYBA çatisi altinda gerçeklestiriyoruz. AYBA’nin alt yapisida teknoloji, personel, maddi kaynak, bilimsel destek ve gönüllülerden olusuyor. Bu anlamda gönüllü çalisanlara çok ihtiyacimiz var. Sivil toplum örgütlerimizi de gönüllü çalisma için AYBA’ya davet ediyoruz. Çalismalarimiza basladigimizda hedeflerimizi uzun ve kisa dönemli olarak ikiye ayirdik. Kisa dönemli hedeflerimiz içinde konutlara girdigimizde hemen halledebilecegimiz sorunlar yer aliyor. Örnegin; bir eve giriyorsunuz, aile ferlerinin hiçbirinin sosyal güvencesi yok. Iste bu durumda devreye AYBA yani Aydin Belediyesi Hizmet Agi giriyor. Belediyemiz Saglik Isleri Müdürlügü, hekimlerimiz, hemsirelerimiz ve tüm saglik personelimizle çözüm üretiyoruz. Uzun dönemli hedefimizde ise belirli bir hastalik grubuna dahil vatandaslarimizin sayisini belirliyor, haritalarini çikartiyoruz. Örnegin demans hastaligi. Aydin’da bin 500’e yakin demans hastasi var. Bu çalismalarimizda uzun vadede evde bakim hizmetleri veya hastaliga özel merkezler yapmayi planliyoruz.”

AYBA’nin çocuklara, gençlere, kadinlara, yaslilara hizmet verecek, yani anne karnindan topraga verinceye kadar vatandaslarin yaninda olacagini belirten Çerçioglu, “Yine abla-abi projesi, sokakta yasayan çocuklar, çocuklarin saglikli beslenmesi, gençlerin bulusma merkezleri gibi projelerimiz var. Ben gençlerin bulusma merkezleri konusunu çok önemsiyorum. Bugün Aydin’da gençlerin güvenilir bulusma merkezleri sayisi çok az. Proje kapsaminda bu olaya hemen el koyduk. Aydin’da bulunan güzelim parklardan bazilari, hatta en eski ve bilinen parklarimiz oturulamaz duruma gelmis. Bu parklarda bulusma merkezleri olusturarak hem parklarimizi yeniden kazanacagiz, hem de gençlerimizin güvenli ortamlarda vakit geçirmelerini saglayacagiz. Bu kararli tutumumuzdan geri adim atmayacagiz.” dedi.

Yasli hizmetleri kapsaminda AYBA olarak seyyar yemekhaneler olusturduklarini belirten Baskan Çerçioglu, “Bildigimiz üzere Türkiye’nin en uzun ömürlü insanlari Aydin’da yasiyor. 75-80 yas grubundaki bu insanlar kendi ihtiyaçlarini karsilayamadiklari gibi yemeklerini de yapamiyorlar. Biz Aydin Belediyesi olarak AYBA çatisi altinda olusturdugumuz seyyar mutfaklarla yaslilarimiza 7 gün 24 saat sicak yemek ulastiriyor ve bu kisilerin ev islerinde de yardimci oluyoruz. Yine AYBA olarak aile hizmetleri, hukuksal danismanlik, ailenin parçalanmasina önleyici hizmetlerimiz olacak. Dezavantajli gruplarin, sokakta yasayan çocuklarin korunma ve kollamasi, engelli vatandaslarimizin bulusup danismanlik hizmeti alabilecegi, esi cezaevinde olan kadinlarimizin yararlanabilecegi merkezlerimiz 90 günlük hedeflerimiz içinde. Bunun yaninda diabet merkezleri, hamile kadinlarimizin, yaslilarimizin, gençlerimizin jimnastik, spor yapabilecegi merkezlerimiz de bu 90 günlük hedeflerimizin içinde. Bir de konut uyarma danismanligi projemiz var. Yaptigimiz taramalarda kisiler yaninda konutlari da inceliyoruz. Örnegin 70 ve üstü yaslilarda düsmelerden dolayi kirilma vakalari, özellikle de kalça kemigi kiriklari çok görülüyor. Koridorda yürürken hali kaymasi sonucu yaralaniyorlar. Biz ne yapiyoruz? AYBA olarak haliyi çerçevelerde yere tutturup kaymasini engelliyor veya koridorda rahat yürüyebilecekleri tutunma kollari takiyoruz. Onlarin daha kaliteli yasamalari için küçük önlemler alarak yanlarinda oldugumuzu gösteriyoruz. Çok genis bir kitleye hitap edecek AYBA’yi sizlere kisa cümlelerle de olsa anlatmak istedim.” seklinde konustu.

|