PURE Aydın Saha Çalışmaları Başladı

Dünyada toplum sağlığı açısından kalp hastalıkları, inme, diyabet, hipertansiyon, astım ve kanser gibi hastalıkların önemi giderek artmaktadır.Bu gerçeğin bir sonucu olarak kronik hastalıklara yol açan faktörleri ortaya çıkaracak kapsamlı araştırmalara da daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır.
Haber Tarihi: 12.01.2009
|

 Günümüz dünyasinin çok büyük bir bölümünde görülen beslenme dengesizligi ve yetersiz hareketin bir sonucu olarak ortaya çikan 'metabolik sendrom' sismanlik, yüksek tansiyon, seker hastaligi ve kan yaglarindaki bozukluklarin bir arada bulunmasini tanimlayan bir risk faktörleri demetidir.

Metabolik Sendrom Dernegi (www.metsend.org) tip ve saglik alaninda hizmet veren, Kardiyoloji, Endokrinoloji ve Iç Hastaliklari uzmanlari tarafindan 2003 yilinda Istanbul'da kurulmus olan bir dernektir.

Ileriye dönük kentsel ve kirsal epidemiyolojik bir arastirma olan, Dünya Saglik Örgütü'nce de desteklenen uluslararasi 'PURE: Prospective Urban and Rural Epidemiological study)' çalismasini ülkemizde Mertabolik Sendrom Dernegi yapmaktadir. Marmara Üniversitesi Tip Fakültesi ve Saglik Bakanligi Göztepe Egitim ve Arastirma Hastanesi etik kurallarindan onay almis olan bu proje, T.C. Saglik Bakanligi'nin müsaadesiyle yürütülmektedir.

Bu projenin amaci ülkemizdeki kronik hastaliklarin, özellikle de ölüm sebepleri içinde ilk sirayi alan kalp damar hastaliklari ve bunlarin risk faktörleri olan hipertansiyon, diyabet, kolesterol ve obeziteye yol açan etkenleri aydinliga kavusturmaktir. Böylece bu hastaliklarla mücadele için çok degerli bir veri kaynagi saglanacaktir.

Bu çalismaya katilan kisilere kapsamli saglik anketleri uygulanacak, boy, kilo, bel çevresi, tansiyon ve kas gücü ölçümü, akciger fonksiyon testleri, EKG çekimi, kan ve idrar tahlilleri yapilacaktir.

Ülkemizde Istanbul, Kocaeli, Gaziantep, Samsun, Aydin ve Nevsehir'den katilimcilarin dahil edilecegi PURE projesi kapsaminda arastirmaya alinan bireyler 12 yil boyunca izlenecektir.

Ülkemizde koruyucu saglik alaninda bu güne kadar planlanmis en kapsamli arastirma olan ve halkimizin sagligina büyük katkilari olacagi beklenen 'PURE' projesine katilan ve destek veren herkese sükranlarimizi sunariz.

Saygilarimla.

Prof. Dr. Aytekin Oguz

· Metabolik Sendrom Dernegi Baskani
· PURE çalismasi Türkiye Koordinatörü
· Saglik Bakanligi Istanbul Göztepe Egitim ve Arastirma Hastanesi Iç Hastaliklari Klinik Sefi

|